1970’lerin sonlarına doğru Amerika ve Japonya’da ortaya çıkan lingual teknik ortodontik tedavi de kullanılan diş tellerinden kaynaklı estetik problemleri ortadan kaldırdığından yetişkinlerde ortodontik tedavi için özellikle yetişkin hastalar arasında hızlı bir şekilde popüler olmuştur.

1980’lerin başlarında ABD’de ortodontistler arasında bu tekniğe bir talep patlaması yaşanmış aynı anda çok sayıda hastanın tedavisine başlanılmıştır. Elbette ki lingual tekniği uygulayacak kişiler uzman dişhekimleri olan ortodontistlerdir, ancak lingual teknik birçok açıdan labial teknikten farklılık göstermektedir. Diğer bir deyişle, “ortodontik braketleri dişlerin dışına yapıştıracağıma iç tarafına yapıştırırım ve vakayı tedavi ederim” şeklinde bir yaklaşım çok doğru değildir. Nitekim bu gerçek yukarıda sözünü ettiğimiz lingual tekniğin ilk yıllarında tedavilerine başlanan hastalar da gözlenmiştir. 1980’lerin ortalarına geldiğimizde bu hastaların çoğunda içten takılan teller yerine dıştan takılan braket ve diş telleri) takılarak vakaların tedavileri tamamlanabilmiştir. Söz konusu bu durum lingual teknik açısından tam bir hayal kırıklığı olmuş ve ortodontistler bu teknikten uzaklaşmıştır. Sadece küçük bir ortodontist grubu bu teknik üzerinde çalışmaya devam ederek tekniği bir anlamda deşifre etmiştir. 2000’li yılların başlarına gelindiğinde teknik ile ilgili problemlerin büyük bir çoğunluğu çözülmüş, teknolojik gelişmelerinde katkısıyla lingual teknik görünmeyen diş telleri tekrar yükselişe geçmeye başlamıştır. Üzerine çalışılmış ve sorunları çözülmüş lingual teknik ile ilgili bilgiler artık günümüzde değişik ortodonti programlarında ortodontistlere ek bir üst eğitim olarak verilmekte ve programları tamamlayan ortodontistler ‘lingual ortodontist’ unvanını alarak bu tekniği başarı ile uygulamaktadırlar.

1970’lerde ortaya çıkışından günümüze kadar geçen zaman içerisinde bu teknik ile ilgili tüm sorunlar çözülmüş ve lingual tedavi günümüzde dijital ortodonti tedavisinin öncüsü oarak gelişimini hızla sürdürmektedir. Günümüzde lingual teknik ile ilgili dünyada 2 büyük; Dünya Lingual Ortodonti Derneği (WSLO) ve Avrupa Lingual Ortodonti Derneği (ESLO) mevcut olup bunların dışında değişik ülkelerde faaliyet gösteren birçok lokal lingual ortodonti dernekleri bulunmaktadır. Lingual teknik ile ilgili lokal kongre ve sempozyumlar hariç ESLO ve WSLO tarafından ortalama 800-1000 ortodontistin katılımı her yıl 1 adet uluslararası kongre yapılmakta ve bu kongrelerde lingual ortodontistlere lingual teknik ile tedavi ettikleri vakalar ile ilgili bir sınav uygulanmakta ve başarılı olanlar ortodontistlere aktif üyelik verilmektedir.